Palkitut ja kiitetyt

Enkelimies vie kunniallisen mutta toivottoman tapavenkulan arkeen ja järjenjuoksuun. Herkullinen rikollisromaani, jossa tiili ei purematta niele.

Tämän rikosromaanin pääosaa ei näyttele perheen ja työn ristipaineessa tuskaileva poliisipäällikkö eikä omalaatuinen mutta lahjakas yksityisetsivä. Tämä rikosromaani tönäisee lukijan sen enempiä selittelemättä Tampereelle, keskelle pikkurikollisten nuhruista, omalakista arkea.

Päähenkilönä häärää Jyrki Oinonen: nokkela ja katu-uskottava venkula, herkullisen itsepetollinen nuori mies. Oinonen tarkoittaa hyvää, useimmiten, mutta asfaltti on armoton, sen tuntu poskella karkea. Silti sameakin katse ottaa mitan aina edestäpäin. Jyrki Oinonen on toivoton, mutta kuitenkin omalla tavallaan kunniallinen ja rehti. Hän on yltiöpäinen retku, mutta kuitenkin omalla tavallaan älykäs. Jyrki Oinonen on sellainen mies, josta ei voi olla ärsyyntymättä, jolle ei voi olla nauramatta ja joka saa huolestumaan.

Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokas 2006!

220 s. WSOY 2006 Kansi: Sami Saramäki

Kielellistä leikkimieltä ja jäljittelemätöntä kuivaa huumoria sisältävä romaani entisestä KGB-upseerista, joka tulee Pietarista Suomeen selvittämään isänsä kohtaloa.

Krasa on keski-ikäinen, Pietarissa asuva entinen KGB:n upseeri. Edes vuosien vankileirikokemukset saati Gorbatšov eivät ole onnistuneet kitkemään hänen epäluuloaan Länttä kohtaan, niin tutuksi kuin Suomi hänelle kultaisina työvuosina tulikin. Mutta länteen on käytävä: Pietariin kulkee tieto, että Krasan Suomessa asuva isä on kadonnut.

Suomalaiset eivät enää kiipeile toistensa ylitse päästäkseen Krasan seuraan istumaan. Vanha Supon tuttavuus haistaa tilaisuuden, ja ihan pientä palvelusta vastaan kyseenalaista apuaan tarjoaa myös isän vaarallinen lapsuudenystävä. Kovia otteita ei kaihdeta, kun panoksena on tieto siitä, minkä arvoinen isä on pelin molemmille osapuolille.

Kalevi Jäntin palkinnon voittaja 2008!

256 s. WSOY 2008 Kansi: Elina Warsta

Eletään joulukuuta 1941. Nälkäiset sotavangit kiertävät yön turvin pyytämässä kyläläisiltä ruokaa. Vapaasti liikkuva ryssä on ilmeinen epäilty, kun Helvi-niminen lotta löytyy puukkohaavoissa ja luoti rinnassaan.

Rikosta tutkimaan määrätään nuori ylikonstaapeli Kustaa. Hänen mukaansa Nokialle tuppautuu Mimmi, mukamas viemään lottajärjestön surunvalitusta uhrin vanhemmille. Mutta ennen kuin vastarintaliikkeen suunnitelmat ja kaupungin kohteliaimman itsensäsurmaajan hirttoköysi on setvitty, joutuu Kustaa tuntemaan kivun. Tuo kipu pistää lähempänä sydäntä kuin rintamalla haavoittunut kylki.

Niemisen tyttövainaan tapaus on vaikuttava romaani pelosta, reiteistä joita myöten se leviää ja voimasta, jolla se saa ihmiset kääntymään toisiaan vastaan. Heidän sitä tajuamattaankin.

203 s. WSOY 2011 Kansi: Anna Makkonen

Luo kotisivut ilmaiseksi!